Thu. Oct 24th, 2024

Sarmaságon is megemlékeztek az ’56-os eseményekről

Megyeszerte a szilágysági magyar községekben megemlékezést tartanak október 23-a, a magyarországi forradalom és szabadságharc emlékére. Sarmaságon is tisztelegtek a múlt emléke előtt a forradalom évfordulója előtti hétvégén. A megemlékezőket arra buzdították, hogy soha ne felejtsék el, mit jelent a függetlenség és a szabadság.

Seres Dénes parlamenti képviselő az eseményen elmondta, az emberiség történelmében a 20. század gyászos, talán a legfeketébb évszázad volt. A két világégésben emberek milliói estek el a csatamezőn, és a Szilágyságban nincs olyan magyar település, ahol ne emlékeznénk meg a hősi halottainkról. A magyarság szempontjából viszont az egyik legmeghatározóbb esemény az 1956. október 23-ai forradalom volt.

„A magyarok a Sztálin által uralt államok közül elsőként ragadtak fegyvert a terror és a zsarnokság ellen, a szabadságért. Sajnos a szabadságharc vérbe fulladt, hiszen üres kézzel nem lehetett az orosz tankok ellen harcolni. Sok fiatal férfi és nő vesztette életét, egyrészt mert kommunista volt, másrészt mert nem tartozott azok közé. Sok honfitársat Szibériába vittek, ugyanakkor a nagy nyugati segítség címszó alatt kinyitották az ország kapuit, így több mint 200 ezer magyar elvándorolt nyugatra. Ez nagy seb volt a magyarság testén, amit sok ideig próbáltak gyógyítgatni” – fogalmazott a képviselő, kiemelve, az eseményt követő terror nemcsak Magyarországon volt érezhető, hanem Romániában is.

További részleteket a https://maszol.ro/belfold/Sarmasagon-is-megemlekeztek-az-56-os-esemenyekrol oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.