Wed. Oct 23rd, 2024

Nálunk, Krasznán nincs hiány tehetségekből

Fotó: Vékás Albert

Krasznán vannak rendezvényeink, melyek ciklikusan, évről-évre megrendezésre kerülnek. Ha hétköznapi nyelven szeretnénk fogalmazni, akkor hagyománnyá váltak. Ilyen a minden ősszel megszervezett Helyi Tehetségek Gálája. Ez az az esemény, ahol a közösségünk gyerekei bemutatják a közönség soraiban ülő szülőknek, rokonoknak, barátoknak mindazt, amit egy év alatt tanultak.

A 2024. október 20-ai, vasárnap délutáni gálaműsor során a közönség egy három órás rendkívüli utazáson vehetett részt az előadott zenés-, verses, mesés-, színházi produkciókon keresztül. Ízelítőt nyerhettünk abból a kemény és megfeszített, de ugyanakkor csodálatos munkából, amiben a sok tehetséges helyi diák és felnőtt jeleskedik különböző művészeti ágakban. A fellépők a tehetségük mellett a szorgalmukról, kitartásukról is tanúbizonyságot tehettek.

A műsort a Bokréta néptánccsoport kiscsoportja nyitotta meg, ők népi gyermekjátékokat-, illetve moldvai táncokat adtak elő, majd a nagycsoport krasznamenti táncokat mutatott be. Tánckarvezetőjük, Székely Roland büszkén és bátran vállalja, hogy átörökíti népi kultúránkat, képviseli értékeinket itthon, a mi kis közösségünkben, és szélesebb körökben is, ugyanis a Járd ki lábam hagyományőrző néptánccsoport idén szeptemberben nagy sikerrel képviselte Krasznát Görögországban egy nemzetközi fesztiválon. Ők szintén Krasznamenti táncokat adtak elő.

A fúvószene szerves része a Krasznai Magyar Baptista gyülekezeti alkalmaknak, ugyanakkor régi hagyományokat őriz, amelyeket tovább szeretnének ápolni, ezzel is kifejezve a Mindenható Isten iránti szeretetüket és hódolatukat. A Junior Baptista Fúvószenekar egy keresztyén gyerekdalt adott elő, Kicsiny kis fényemmel címmel, az  Ifjúsági Baptista Fúvószenekar pedig Vágyod-e elhagyni bűneidet? elnevezésű régi gyülekezeti éneket, ami ezúttal egy modern feldolgozásban csendült fel a fúvósok előadásában. A két zenekar közösen előadott zeneszámai az Így szólt Isten egykor: Ábrahám!, a Nincs már egyedül a szívem többé, glóri hallaluja! és a Cseperegjen, vadul essen! keresztyén gyermekdalok voltak. A zenekarban a legfiatalabb növendékek II. osztályosok, ennek érdekében Sütő Szilárd karvezető elmondta, hogy gyerekdalokat ő maga dolgozta át fúvószenekarra, úgy, hogy a zenedarabok a gyerekek szintjéhez mérten legyenek megírva. Nem jelent akadályt vagy hátrányt a közös zenélésben, hogy a kisebb és nagyobb gyerekek együtt zenélnek, mivel elszánt, kitartó és szorgalmas gyerekekről van szó.  A nagyobbak nagytestvéri szeretettel segítik a kicsiket, ugyanakkor a kicsik örömmel veszik, hogy a nagyok árnyékában zenélhetnek és ők is hozzájárulhatnak a közös munkához. – tudtuk meg a karvezetőtől. Szilárd hozzátette még – Ezeket az értékeket ajándékba kaptuk Istentől és ezeket szeretnénk is továbbadni nemzedékről nemzedékre, valamint a reánk bízott feladatokat tehetségünk szerint elvégezni.

Népmeséket hallhatunk a II. osztályos Fehérvári Elza Dorka és a III. osztályos Kovács Eduárd előadásában. Felkészítőik Seres Klára, illetve Bogya Tímea tanítónők voltak.

Bogya Patricia és Vékás Zselyke VIII. osztályos diáklányok rutinosan mozognak a színpadon, rendszeresen járnak szavalóversenyekre. Mindketten Vörös Istvántól hoztak verset, Patricia a Túlvilági Duna, míg Zselyke a Csaba bácsi című verset adta elő. Felkészítőjük Kiss Imola tanárnő.

Sütő Szilárd tanítványai zongorán is bemutatták, hogy milyen az, amikor a tehetséghez szorgalom és kitartó munka is párosul. Sütő Bence, II. osztályos-, Bogya Malvina VI. osztályos-és Bogya Kamilla VIII. osztályos diákjaink előadásában egyéni bravúros hangszerjátékot hallhattunk.

A Tinikomédiások színjátszócsoporttól már megszokhattuk, hogy olyan tartalmakhoz nyúlnak, és olyan darabokat dolgoznak fel, majd mutatnak be, ami szervesen kapcsolódik ehhez a korosztályhoz. Ezúttal Frank Wedekind A tavasz ébredése című kamaszdrámáját tűzték műsorra. A darab a modern színháztörténet egyik fontos alapműve. Kamasznak lenni nehéz. Ez egy érzékeny kor, tele kétségekkel, változásokkal, újfajta érzelmekkel. Az első szerelem, a test átalakulása, az életbe való első tétova lépések kora. Kamaszok szüleinek lenni talán még ennél is nehezebb. A darab  örökérvényű és univerzális,  hiszen a kamaszok a világ minden táján, a történelem bármelyik korszakában ugyanazokkal a problémákkal, érzésekkel, kétségekkel küzdenek. Az előadást Varga Sándor, a Szatmári Északi Színház színművésze, a krasznai színjátszócsoport lelkes támogatója rendezte, a csapatvezető Ozsváth Ilona tanárnő.

Az idei gálára meglepetésvendégként Kraszna egyik testvértelepüléséről, Imrehegyről is érkeztek fellépők, az Imrehegyi Színjátszó Társulat. A településen már a 80-as években létezett színjátszó kör. A meglévő formáció négy éve működik aktívan. Általában önálló esteket tartanak, de megyei szinten évente 8-10 felkérést kapnak környező településekről. Darabjaikban főként rövid komédiákat adnak elő. A mostani előadásra is 6 rövid humoros történettel készültek.

A UNITI zenekar előadása betegség miatt elmaradt, de a zenekar két tagja, Bogya Zerénd (ének) és Kabai Dávid (zongora) előadták a Quimbytől a Most múlik pontosan, illetve Cserháti Zsuzsa jól ismert slágerét, A kicsi gyere velem rózsát szedni című dalát.

A zárszó a köszönet szava,- mondta Kovács István polgármester – mindazért, amit ezen a szép délutánon kaptunk. Hiszem, hogy ezen Isten is mosolyog, hiszen arra is lettünk teremtve, hogy mindazt, amit kaptunk Istentől, és amilyen tálentumokkal felruházott bennünket, azt gyarapítsuk, kamatoztassuk, nem a saját magunk javára, hanem mások és közösségünk javára. Az elöljáró arra bíztatta a fellépőket, hogy mindazt, amit tesznek, nem csak itt a színpadon, hanem a hétköznapi életben is szívvel-lélekkel tegyék és hivatásszerűen tegyék bele a lelküket mindabba, amit csinálnak és akkor jó eredménye és jó áldása lesz.

Ozsváth Ilona tanárnő, az esemény házigazdája elmondta, hogy ez a rendezvény egy igazi kapocs: a közösség együtt ünnepel, a fellépők bemutatják tudásuk legjavát, a felkészítő pedagógusok pedig visszajelzést kapnak munkájuk hatékonyságáról, a szülők boldogan és büszkén láthatják évről-évre gyermekeik fejlődését, és nem utolsó sorban az anyanyelvi kultúra gazdagságát ismerhetjük meg mindannyian.

Az előadás végén minden fellépő, felkészítőjével együtt oklevelet vehetett át és a színpadon elkészült a nagy közös kép, amely évről-évre ékes bizonyítéka, hogy tehetséges gyerekek vannak és lesznek Krasznán.

Gyarmathy Éva magyar pszichológus azt mondja, hogy Bár tehetséggel foglalkozni igen megterhelő lehet, a tehetséges gyermek nem teher. Inkább kihívás.

Oláh Tünde