Tue. Oct 22nd, 2024

Húsz éve éltetik a magyar nótát a szilágysági Kémeren

Irodalom, sport, festészeti tábor, tárlatmegnyitó, tánc és nótaest. Volt, miből választani a hétvégén megrendezett Kémeri Falunapok rendezvénysorozatából, és ahogy a helybéliek mondták, „ha mi valamit szervezünk, akkor az nagyot szól, sok embert megmozgat, és a határon túli barátaink is eljönnek, hogy velünk ünnepeljenek”.

Képzőművészeti táborral indult az idei eseménysorozat. Két hétvégén hét fiatal és nyolc elismert művész ragadott ecsetet, hogy megörökítse a kémeri táj és a borászat szépségét. A művésztáborban az alkotók többnyire csendéletet, tájképet és absztrakt festményt készítettek különböző technikákkal. A fiatalok is lelkesen, kitartóan dolgoztak, visszaadva a vidék szépségét, hangulatát. Mindannyiukat megihlette a bor kultusza, a régmúlt borászat és a borászok életöröme, mondása, mely szerint a férfiembernek illik borral, borászattal foglalkozni. Így került a táncos csizma a hordó mellé, és ragadta meg sokak figyelmét a lopótökkel bort szívó nagyapa képe. Vári-Váncza Edith képzőművész elmondta, a művészet nélkül az élet sivár lenne, ezért fontosnak tartja, hogy a fiatalokkal is megszerettesse a festészetet, és bevonja őket az alkotás folyamatába.

Péntek délután zsúfolásig megtelt a helyi kultúrotthon, ahol Molnár Júlia és a helyi származású Meleg Vilmos színművész előadását láthatták a jelenlévők. Szombat délelőtt ifjúsági minifutball-bajnokságon szurkolhattak a focikedvelők, amelyen a szomszéd települések csapatai is képviseltették magukat. Este a már hagyománynak mondható nótaesten mulattak a nótakedvelők.

Szabó Levente polgármester az est folyamán elmondta: hagyományaik egyre inkább kihalóban vannak, ezért éltetni kell őket. „Akkor, amikor hagyományápolásról, hagyományéltetésről beszélünk, gyermekeink jövőjéről beszélünk, a jövő nemzedékről. Idén ismét megszerveztük a kémeri nótaestet, amiből egykoron hagyományt szerettünk volna teremteni, és úgy tűnik, hogy ez sikerült, hiszen több mint 150-en gyűltünk össze. Ezáltal mi nem ápoljuk a hagyományt, hanem éltetjük, és továbbadjuk a jövő nemzedékének” – fogalmazott a polgármester, aki a Maszolnak elmondta, mi egyebet tudnának továbbadni, ha nem azt az örökséget, amit elődjeiktől kaptak. „Az a célunk, hogy megőrizzük identitásunkat, magyarságunkat, és úgy éljünk, hogy maradandót alkossunk és maradandót hagyjunk magunk után”.

Az eseményen nemcsak helybéliek és környékbeliek vettek részt, hanem Kémer testvértelepüléséről érkezett vendégek is, akik szintén értékelték az eseményt, amit szerintük is folytatni kell a kezdeményezést.

További részleteket a https://maszol.ro/kultura/Husz-eve-eltetik-a-magyar-notat-a-szilagysagi-Kemeren oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.