Fri. Oct 18th, 2024

Díjátadó-gála Szilágysomlyón

A XXXII. Báthory Napok díjátadó-gáláján átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet. Az idén két nyugdíjba vonuló pedagógus vehette át megyénkből a Magyar Köztársaság Belügyminisztériuma által kiadott emlékérmet.

Az emlékérmeket a Szilágy megyei RMPSZ elnöksége adta át.

Szolgálati emlékérmet vehetett át ILYÉS MÁRIA, a szilágycsehi Gyulaffy László Általános Iskola volt tanítónője, akinek számos diák került az ő kis virágoskertjébe az évek során (44 éven át), kik hálával a szívükben emlékeznek vissza a közös kalandokra, sokszor kemény munkára, tanulásra, felmérőkre, szavaló-, mesemondó-, helyesírási- vagy épp népdalversenyekre. Nemcsak iskolájának volt ,,tartópillére” Ő, hanem Szilágycseh magyar közösségének is. Még  mai napig is aktív tagja az RMDSZ-nek, Tövisháti Kulturális Társaságnak. Mindenkihez van egy jó szava, mindenkire szakít időt, s jótanáccsal, vagy értékes ötlettel áll elő. Szabadidejében sokat fest. Művészi szinten bánik az ecsettel, a színekkel, a formákkal. Kedvenc témája a csendélet, s ezen belül is a virágok ábrázolása. Családi élete épp oly példaértékű, mint munkássága. Nagyon büszke két fiára, kik megörökölték édesapjuk tehetségét, s tovább fejlesztették és megvalósították néhai szeretett apjuk álmát. Két évvel ezelőtt bővült a család egy kisunokával, kiről ragyogó szemekkel, s nagy szeretettel mesél.

ILYÉS MÁRIA asszonynak adományozza dr. Pintér Sándor belügyminiszter „A gyermekek, tanulók oktatása-nevelése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából.” Budapest, 2024. szeptember

Szolgálati emlékérmet vehetett át Márkus László, aki 32 éven át tevékenykedett szilágysági pedagógusként. A több mint három évtizedes pedagógusi munkáját kitartóan és magas színvonalon végezte, igazi áldozatkészség, pedagógiai hivatás jellemezte egész pályafutását. A Szilágyzoványi Iskola meghatározó egyénisége volt, aki rengeteget tett a magyar gyerekek oktatásáért, neveléséért. Közéleti és szakmai tevékenységéért, alkotó munkájáért okleveleket és kitüntetéseket vehetett át a Pedagógusszövetségtől, az RMDSZ megyei szervezetétől (Wesselenyi Díj), az Országos RMDSZtől (Ezüstfenyő), a Megyei Könyvtártól, a Hepehupa folyóirattól, a Szilágysomlyói Egyházmegyétől és az igen megtisztelő Pro Ecclesia kitüntetést a Királyhágómelléki Református Egyházkerület részéről.

Vezetői feladatai végzése során igyekezett maximálisan megfelelni, eleget tenni a különböző igényeknek, elvárásoknak, igényes, pontos munkát végezni, jó példát mutatni. Az új feladatok elől nem hátrált meg, inkább kihívásként tekintett rájuk. Mindig nyitott volt az új dolgok befogadására, fontosnak tartotta az együttgondolkodást, a csapatmunkát. Tapasztalatait szívesen megosztotta a kollégákkal, arra törekedett, hogy mindenki jól érezze magát az iskolában…

MÁRKUS LÁSZLÓ úrnak adományozza dr. Pintér Sándor belügyminiszter „A gyermekek, tanulók oktatása-nevelése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából.” Budapest, 2024. szeptember

A Szilágy megyei RMPSZ együttműködve a szilágysomlyói székhelyű Báthory István Alapítvánnyal 2023-ban ÚJ DÍJAKAT alapított.

PEDAGÓGUS MECÉNÁS DÍJBAN részesült dr. KEREKES ADELHAIDA főtanfelügyelő-helyettes asszony, aki 1985-től a tordai Mihai Viteazul Főgimnázium, majd 1994-től a kolozsvári Nicolae Bălcescu Elméleti Líceum biológiatanára. Szakmai tevékenysége szerteágazó, figyelemre méltó karrierjének a legfőbb állomásai a következők: 1996 – 2001 között a bukaresti Neveléstudományi Intézet munkatársa, a Világbank-projekt keretében tanterv- és tananyagszakértő;  2001-től 2021-ig Kolozs megye biológia szaktanfelügyelője, a Kolozs megyei Tehetséggondozó Központ felkészítő és szervező tanára; 2001-től az Országos Biológia Olimpiászok Nemzeti és Nemzetközi Bizottságának tagja, ezen belül a tételek magyar nyelvű fordításának egyik felelőse; a Nemzetközi Biológia Olimpiászokon Romániát képviseli mint zsűritag; 2017-től felkészítő tanára a Szaúd Arábiai és Quatri nemzetközi biológia csapatnak; 2020-tól – elnöke a nemzetközi ICYS – International Conference of Young Scientists – versenynek Budapest székhellyel; 2023-tól  alelnöke a nemzetközi World Federation of Physics Competitons – versenynek Hannover, Németország székhellyel. 2006-tól az Oktatástudományok doktora és a Budapesti Magyar Tudományos Akadémia határon túli köztestületének tagja; 2016-2020 között a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docense az Európai Tanulmányok Fakultás keretében.

Publikációi jelentek meg több nyelven is, számos tankönyv szerzője, kiemelkedő a tantervírásban nyújtott tevékenysége is.

PEDAGÓGUS MECÉNÁS DÍJBAN részesült KÉRY HAJNAL főtanfelügyelő-helyettes asszony, aki 1996-tól a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium matematika szakos tanára. Ugyanakkor 2010 óta Bihar megye főtanfelügyelő helyettese. Pályafutása során mindig arra törekedett, hogy segítséget nyújtson bárkinek, akinek erre szüksége van, legyen az munkatárs, barát, közösségi tag, annak nemzetiségétől függetlenül. Megannyi országos és nemzetközi versenybizottság, illetve egyéb bizottságok elnöke és tagja, a megye diákjainak jogaiért és jóllétéért, mindig ádáz harcot vív.

A Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnökeként megszámlálhatatlan program szervezője, segítve a rászoruló fiatalokat és nem csak, olyan helyekre eljutni, ahová egyébként nem volna lehetőségük. Példaként említhetjük az Erzsébet tábort, a Sátoraljaújhelyen megszervezésre kerülő diáktábort, pedagógus továbbképzéseket, ideértve óvónőket, tanítókat és a vizsgatantárgyakat tanító pedagógusokat is. Ugyanakkor megye szinten sok középiskolai diákprogram szervezőjeként rengeteg esemény fővédnöke is.

Az elmúlt 10 évben sikerült jó kapcsolatokat kiépítenie városi, megyei, országos és nemzetközi szinten és egyre több programot szeretne meghódítani itt helyben, a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

Ady Endre szakmai díjban részesült ROZS RITA ÉVA, aki 2002-től kisebbségi tanfelügyelő a Szilágy megyei Tanfelügyelőségen. Tanfelügyelőként s kémia-fizika szakos tanárként is pályája során legfontosabb feladatának tekintette a magyar ifjúság nemzeti identitástudatának erősítését, a közösségért való cselekvésre buzdítást. Az évek során jelentős szerepet vállalt a magyar nyelvű közoktatás minőségi fejlesztésében és mindig hitt a nehéz sorsú diákok fejlődésének lehetőségében. Szívügyének tekinti az anyanyelven megrendezett tantárgyversenyek és más versenyek megyei szakaszának szervezését, a Magyar Nyelv Napja országos rendezvényt, az Országos Ökumenikus Hittan Tantárgyverseny rendezését. 2011-ben az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny nemzetközi szakaszának helyi lebonyolítója, 2004 és 2015-ben pedig a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának szervezője volt. Kányádi Sándorral együtt vallja: „Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv.”

Ady Endre szakmai díjban részesült HARI TÜNDE HAJNALKA tanfelügyelő asszony, aki az 1996-ban választott pedagógusi hivatást odaadással, hűségesen végzi mind e mai napig változatos szerepkörökben. Pályafutását tanítóként kezdte, majd 2012-től a szilágysági magyar tanítók tanfelügyelőjeként tevékenykedik. Szakmai jártassága több területen is megmutatkozik: 2016-tól az országos szakbizottság tagja, tankönyvfordító, tankönyvértékelő, számos iskolai verseny megyei és országos bizottságának tagja, megyei és országos szintű szimpóziumok szervezője, országos és nemzetközi konferenciák előadója. Szívén viseli a nehéz helyzetben élők sorsát is. Ennek révén, 2014-től elindította a Mosoly-programot, melyhez immáron hat erdélyi megye csatlakozott, hogy a program által több tíz gyermek és idős ember arca mosolyra derüljön. Megbízhatóság, rugalmasság, elkötelezettség, szakmai alázat, kezdeményezőkészség, optimizmus… néhány olyan jellemvonás, melyek méltóvá teszik a már említett tisztségek betöltésére és melyek segítik a szilágysági magyar közoktatás színvonalának emeléséért tett küzdelemben.