Fri. Oct 18th, 2024

Őszi kavalkád Szilágysámsonban

Az ősz beköszöntével Szilágysámsonban ünnepre gyűltek össze kicsik és nagyok. A Sámsoni Csígeresek Hagyományőrző Néptánccsoport, a Szilágysámsoni Ifjúsági Szervezet, a Sámsonért Kulturális Egyesület, valamint Szilágysámson Önkormányzata közösen szervezte meg az elmúlt hétvégén azt a rendezvénysorozatot, melynek keretében programokat kínáltak a község minden korosztályának.

Október 5-én délután 2 és 3 óra között a háziasszonyok Sütiversenyre nevezhették be a szívüknek legkedvesebb süteményét. A versenyt első alkalommal hirdették meg a községben, amelyre két kategóriában volt lehetőség benevezni:

A) Krémes sütemények és torták

B) Kelt tésztából készült finomságok.

Mindkét kategóriában a reményeket felülmúlva érkeztek a finomságok, melyeket helybeliekből álló szakmai zsűri pontozott Bántó Zoltán elnök vezetésével. Még a zsűri a süteményeket kóstolgatta a táncos lábú Csígeresek a Pertu Együttes kíséretében az esős idővel is dacolva lovasszekereken indultak el hívogatni a falu utcáin. Feljárva Sámson utcáit, verssel, szüreti énekekkel és tánccal hívtak meg minden lakost 19:00 órára az esti mulatságra. A kultúrházban az est a versenyre benevezett sütemények közönségszavazásával kezdődött. Mindenki végigkóstolhatta a finomságokat és a legkedvesebbre leadhatta a szavazatát. Közben a tánccsoport tagjai népi gyermekjátékokkal csalogatták a kisebbeket. A játékokat egy jó tövisháti táncrend követte, melyre a lányok édesapjukat, a fiúk pedig édesanyjukat kérhették fel. A közönségszavazást lezárva a Sütiverseny eredményhirdetése következett. A kategóriákat kicsit jobban felbontva értékelte a zsűri a felhozatalt, majd kiosztotta a díjakat. Bántó Imola dobos tortájáért, Péli Mónika a pávaszem nevű süteményéért, Varró Mónika pedig a tepertőspogácsájáért vehette át az első díjat. Díjazták még a díszítést és az ízvilágot, melyekért Sámi Melinda és Dénes Katalin vehetett át nyereményt, valamint a közönségdíjas Parcalab Alice süteménye lett. A díjkiosztót követően nótázásra került a sor, melyet hajnalig tartó mulatság követett.

Október 6-án délután 15:00 órától az idősek kerültek a középpontba. Az Idősek Vasárnapja alkalmával már több éve a szépkorúakat köszöntik, valamint az adott évben 50-ik házasságukat ünneplő házaspárokat. Az ünnepélyen a köszöntések sorából részt vállalt a Református Egyház lelkipásztora, furulyacsoportja és énekkara, a Baptista Egyház lelkipásztora és fúvószenekara, a Nyugdíjas Klub tagjai, a Sámsonért Kulturális Egyesület elnöke és a község polgármestere. Az 50 éves házasokat emléklappal és egy-egy cserép virággal, valamint az eseményre egybegyűlteket árvácskával és süteménnyel ajándékozták meg.

Igazán élménydúsra sikeredett az elmúlt hétvége, amellyel a szervezők az idei nagyobb rendezvények sorát zárták be. Köszönetet mondunk MINDENKINEK, aki egy kicsit is hozzájárult, hogy ez a hétvége felejthetetlenül és kellemesen teljen! Külön köszönet illeti a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központot és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelőt az anyagi támogatásért!

Szilágyi Júlia