Fri. Oct 18th, 2024

Példás összefogás: két új családtípusú házat nyitottak Zsobokon

A jelenlegi gyermekvédelmi törvény nem engedélyezi a nagy gyermekotthonok működését, ezért a zsoboki Bethesda Gyermekotthon lakóinak elhelyezéséről rövid idő alatt kellett dönteni. Összefogással és százak támogatásával két 12 férőhelyes családi típusú ház épült a településen, amelyet vasárnap délelőtt adtak át.

A zsoboki gyülekezet közösségi összefogással európai uniós finanszírozásból, támogatói felajánlásokból, emberségből, szeretetből, társadalmi felelőségvállalásból biztonságos otthonokat teremtett az otthontalan gyerekeknek. 

Öröm, meghatódás és a szomorúság pillanatait élhették át mindazok, akik részt vettek a vasárnapi hálaadó istentiszteleten. Hálatelt szívvel, mert Isten, aki az árvák és az elesettek gondviselője is, megmutatta szeretetét és jóságát a zsobokiak és a gyermekotthon lakói irányába – hangzott el az istentiszteleten. Ő munkálkodott akkor is, amikor a kis faluban alapot vetettek, hogy a nehéz sorsú gyerekekről gondoskodjanak és neki köszönhető, hogy megnyíltak a szívek és a kezek, így 30 éven keresztül megteremtődött mindaz, amihez szüksége volt ennek az otthonnak.

Ft. Kató Béla erdélyi református püspök igehirdetésében kiemelte, visszaemlékezünk az elmúlt 30 esztendőre, a közösségben, gyülekezetben történtekre, és emlékezünk, hogy Isten miként avatkozik bele életünkbe olyankor, amikor azt hisszük, nincs tovább. Az alapításra és az újraalapításra is gondolunk – fogalmazott, hozzátéve, a helyi közösség azáltal, hogy felvállalta és felvállalja a rászoruló gyerekek nevelését, Jézus parancsát hajtotta és hajtja végre. Ez a gyülekezet igazi pedagógussá lett ebben a korszakban, célja, hogy ezeket a gyerekeket megóvja és Krisztushoz vezesse. Öröm látni, hogy van ki átvegye az örökséget, és boldog az a közösség, amelyben vannak még fiatalok, akik szeretnének itt maradni, élni, életcélt találni, és ez a közösség példaként szolgál mások számára is.

A hálaadó istentiszteletet követően Nagy Alpár Csaba helyi református lelkész Isten kegyelméről beszélt, arról a kegyelemről, amit semmilyen érdem nem előz meg, és mégis megtapasztalható. „Nemcsak a bibliai kánaáni asszony tapasztalta meg, hanem hálával a szívünkben mondhatjuk el, hogy mi is megtapasztaltuk a Bethesda Gyermekotthon működése során, különösen az elmúlt időszakban” – fogalmazott a lelkész, hozzátéve, Molnár János professzor úr mindig a saját gyerekeiként beszélt az otthonos gyerekekről.

„Azzal a szent elhatározással vállaltuk ezt a munkát, hogy az anyaszentegyház és a gyerekotthon anyjuk helyett anyjuk, apjuk helyett apjuk lesz. Az utcán vagy idegen emberek kénye-kedvének kiszolgáltatva felnőni olyan torzulásokat hozhat egy gyermek életében, amik felnőttkorra a megszállottsághoz lesznek hasonlóak. A szeretetintézmény 30 éve azon dolgozik, hogy a sérüléseket gyógyítsa, ép lelkű és szellemű gyerekeket neveljen. Számtalanszor szembesültünk azzal, hogy olyan akadályokat kell áthágnunk, amelyek emberi képességeinket messze meghaladják, és amelyek előtt emberileg csak megadni tudnánk magunkat, ha nem lenne ott a hitünk, mint Isten ajándéka” – hangsúlyozta a lelkész.

További részleteket a https://maszol.ro/belfold/Peldas-osszefogas-ket-uj-csaladtipusu-hazat-nyitottak-Zsobokon oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.