Fri. Oct 18th, 2024

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány növeli a MOL Gyermekgyógyító új kiírásának pályázati alapját

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító 16. kiírását;

A program pályázati alapja 640.000 lejre emelkedett, az egy pályázat keretében elnyerhető finanszírozás pedig 40.000 lejre;

Az eddigi 15 kiírás keretében megvalósított 288 pályázat összfinanszírozása meghaladta az 5,3 millió lejt, amely több mint 15.000 különleges nevelési igényű és betegséggel élő gyermek terápiás kezelését segítette.

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a Bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító program 16. pályázati kiírását olyan civil szervezetek számára, amelyek emocionális terápiás foglalkozásokat és pszichoszociális beavatkozásokat szerveznek gyermekek részére. A teljes támogatási alap a korábbi 400.000 lejről 640.000 lejre emelkedett.

A pályázatokat 2024. október 24-ig online lehet benyújtani A Közösségért Alapítvány internetes honlapján. Egy pályázó civil szervezet legtöbb 40.000 lej finanszírozásban részesülhet.

„Öröm számunkra, hogy 16. alkalommal hirdethetjük meg hagyományos programunkat, a Gyermekgyógyítót, amelyen keresztül olyan civil szervezeteknek ajánlunk fel támogatást, amelyek a nehézségekkel küzdő gyermekek megsegítésére vállalkoznak. Az elmúlt másfél évtized során programunk azon szervezetek támaszává vált, amelyek egyre változatosabb terápiákhoz biztosítanak hozzáférést, olyan terápiákhoz, amelyek nélkülözhetetlen erőforrást jelentenek a krónikus betegségekkel élő vagy speciális nevelési igényű gyermekeknek, és ugyanakkor reményforrást a családtagjainak. Az eddigi eredmények megerősítenek abban, hogy kezdeményezéseinkkel sikerül hozzáadott értékeket teremteni a közösségekben, ez pedig arra ösztönöz, hogy továbbra is támogassuk őket.” – nyilatkozta Mozga Gábor, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A Program meghirdetésének otthont adó rendezvényen az előző kiírásban támogatást nyert 19 egyesület szakemberei bemutatták a 2023. december és 2024. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit. Ebben az időszakban a 19 pályázat keretében 1.090 sajátos igényű gyermeket segítettek művészetterápiával (zene, rajz, festészet, kollázskészítés), játékterápiával, emocionális terápiával (bábozás, szerepjátékok, meseterápia), szenzoros integrációval, foglalkozásterápiával, állat-asszisztált terápiákkal, kalandterápiával és más terápiás foglalkozásokkal.

Az idén is díjazták a legeredményesebb pályázatot megvalósító egyesületet. A 2023-as MOL Gyermekgyógyító Díjat a bukaresti Entuziart Egyesület vehette át. A színes és zenés érzelmek elnevezésű pályázat keretében szervezett foglalkozásokon a bukaresti Szent Miklós Speciális Szakiskola 24 fogyatékkal élő vagy súlyos érzelmi zavarokkal küszködő diákja vett részt, akik többségükben hátrányos helyzetű családokból származnak. Az egyéni és csoportos művészetterápia során alkalmazott Phronetik® módszer jó eljárásnak bizonyult a gyermekek belső erőforrásainak felderítésében a rajz, formázás és festészet segítségével. Tíz gyermek számára hetente zeneterápiás foglalkozást szerveztek. A foglalkozások lebonyolításában nemzetközileg elismert szakemberek is résztvettek, mint Christine Lindinger művészetterapeuta (Ausztria) és Angelica Postu zeneterapeuta (Németország). A Bukaresti Egyetem Neveléstudományi és Pszichológia Karának öt hallgatója szakmai gyakorlat keretében követte figyelemmel az Entuziart Egyesület terápiás foglalkozásait.

A MOL Gyermekgyógyító Díj nyertese megkapja egy teljes pályázati támogatás összegét, továbbá jogosultságot nyer arra is, hogy egy szakértőt küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„Az elkövetkező egy hónapban, október 24-ig, lehet pályázni. A pályázatokat online lehet benyújtani A Közösségért Alapítvány honlapján. Munkatársaink folyamatos tájékoztatást biztosítanak az érdeklődőknek, akár közvetlenül, akár a Program facebook-csoportjában kezdeményezett nyilvános beszélgetéseken. Örömmel segítjük a közvetlen kapcsolatfelvételt az érdeklődők és a korábban támogatást nyert egyesületek szakemberei között, akikkel az elmúlt 16 évben együttműködtünk”– nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

Az előző tizenöt kiírása során a MOL Gyermekgyógyító program 5.397.235  millió lej értékben támogatott 288 pályázatot, amelyekkel a közreműködő egyesületek több mint 15.000 érintett gyermek részére szerveztek terápiás foglalkozásokat.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program meghirdetése és a pályázati űrlap elérhető a www.kozossegert.ro honlapon.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 29 éve van jelen a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat jelenleg 237 töltőállomást működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 259 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. 2005-ben a MOL Románia volt az első olajtársaság, amely hűségprogramot vezetett be, majd 2024-ben elindította a MOL MOVE platformot, amely korszerű applikáció-központú digitális élményt és exkluzív előnyöket kínál. A társaság befektetett az elektromos jármű töltési infrastruktúrájának fejlesztésébe, a töltők 41 állomáson 96 elektromos jármű egyidejű töltését teszik lehetővé. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek, és befektet társadalmi felelősségvállalási programjaiba olyan területeken, mint az oktatás, a sport, az egészségügy vagy a környezetvédelem. A MOL Románia legelső helyi szintű társadalmi felelősségvállalási kezdeményezése a Zöldövezet program, amelynek 2024-ben már a 18. kiadását hirdették meg. Ennek a programnak köszönhetően több mint 250000 személy vett részt önkéntesként vagy kedvezményezettként olyan tevékenységekben, amelyek célja a környezetvédelemhez való személyes hozzájárulás fontosságának hangsúlyozása. A vállalat legújabb társadalmi felelősségvállalási kezdeményezését, „A családnak elsőbbsége van!” közlekedésbiztonsági platformot 2023-ban indította el, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés kockázataira, és elősegítse a felelősségteljes magatartást.

A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány nonprofit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.