Fri. Sep 20th, 2024

Megkezdődtek a Szilágysági Magyar Napok

Immár hagyománnyá vált, hogy szeptember utolsó előtti hetén együtt ünnepel Szilágyság magyar közössége. Ezúttal szeptember 16-22 között rendezik meg a Szilágysági Magyar Napokat, mely hétfőn humoresttel rajtolt.

Az egyhetes eseménysorozat a magyar közösség ünneplésére és kultúrájának népszerűsítésére szolgál. Az elmúlt évekhez hasonlóan kulturális programokkal, kézműves vásárokkal, gasztronómiai különlegességekkel és szórakoztató rendezvényekkel várják az érdeklődőket.A szerző felvételeA szerző felvétele

Kedd este 19:00 órától a zilahi Vigadó épületébe a Nagyváradi Szigligeti Színház tér vissza egy igazi közönségkedvenccel, a Bányavirág tragikomédiával, amely nívós színházi élményt garantál. Szerdán, ugyancsak délután 7 órától a kolozsvári Operett Group ProjeKt előadását láthatják, hallhatják az érdeklődők. A Szilágysági Magyar Napok negyedik napján, csütörtökön, 19:00 órai kezdettel a Vigadó megzenésített versektől lesz hangos, fellép Fábián Zoltán és Thököly Vajk, az estét pedig Kávészünet koncert zárja.

Pénteken, a már megszokott időben és helyszínen táncházba hívják a néptánc- és népzene szerelmeseit. Az estét a Debreceni Népi Együttes előadása nyitja, majd Major Arnold és zenekara húzza a talpalávalót. A szombat délelőtt a gazdák és a termelők napja lesz, 8:00 és 13:00 óra között termékvásárt tartanak a Szikszai Parkban. A délután folyamán 14:00 órától a fiatalok veszik birtokba a teret, 15.00 órától ifjúsági programokat szervez a SZIT, 20.00 órától színpadra lép RICCO X MISSMOOD, 20.30-tól pedig Paulina. 23.00 órakor a zilahi Vintageben NRB bulival zárják a napot.

A vasárnapi eseménysorozat 12 órakor veszi kezdetét ünnepi koszorúzással, amelyet népviseleti felvonulás követ, majd a legkisebbeket a Mesék Földjére kalauzolják. Délután szilágysági néptáncegyüttesek, népdalénekesek és előadóművészek szórakoztatják a térre érkezőket, majd az eseménysorozat Új Bojtorján és Zanzibár koncerttel zárul. A nap folyamán nem marad el a bográcsfőzés, a kirakodóvásár, és az eddigi évekhez hasonlóan jelen lesznek a megye magyarlakta településeinek sátrai is.

Seres Dénes parlamenti képviselő a Szilágysági Magyar Napok kapcsán elmondta: ismét ünnepnapot ül a szilágysági magyar közösség. Az egyhetes rendezvénysorozatunk célja a találkozás, az együttlét, az együtt ünneplés és hovatartozásunk kinyilvánítása.

További részleteket a https://maszol.ro/kultura/Megkezdodtek-a-Szilagysagi-Magyar-Napok oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.