Fri. Sep 20th, 2024

Több tűzeset történt szerdán a megyében

Hat tűzesetet jegyeztek szerdán Szilágy megyében. Négy közülük jelentős károkat okozott szemét- és hulladékégetés miatt. Szilágyillésfalva (Máramaros megye) településen a lángok a növényzetről átterjedtek egy napraforgóföldre. Szilágynagyfalu településen a lángok elszabadultak és gyorsan átterjedtek egy területre, ahol két gázpalack volt. A tűzoltók eloltották a tüzet, ezzel megakadályozva a tragédiát. Turbóca településen a vegetációtűz több bálára is átterjedt, és mintegy 3 tonna takarmány veszett el. Lemény településen megakadályozták, hogy a tűz átterjedjen egy kukoricatáblára és a közelben lévő takarmánybálákra.

Dél körül, 13.17-kor jelezték a 112-es segélyhívószámon, hogy Zálhán egy ház melléképületében keletkezett tűz. A nagyilondai tűzoltóság a helyszínre vonult, a tűz mintegy 100 négyzetméternyi tetőszerkezetet és a melléképület padlásán tárolt árut pusztította el. A tűz valószínűleg rövidzárlat miatt keletkezett.

Három órával később újabb 112-es hívás érkezett, amely egy kendermáli lakástűzről számolt be. A tűz eloltása érdekében az almásszentmihályi és a hídalmási csapatnak kellett beavatkoznia. A ház tetőszerkezetének mintegy 80 százaléka leégett, de egy szomszédos házat és egy melléképületet sikerült megmenteni. A tűz valószínűleg rövidzárlat miatt keletkezett.

A tűzoltóság azt tanácsolja, hogy az elektromos berendezések üzemeltetésekor tartsák be az alábbi megelőző intézkedéseket:

– nagyon fontos, hogy az elektromos berendezéseket rendszeresen ellenőriztessék az arra felhatalmazott személyekkel;

– ne használjon rögtönzött elektromos berendezéseket;

– ne használjon laza aljzatokat vagy kapcsolókat;

– ne terhelje túl az aljzatot, mivel egyes tűzesetek az áramforrás túlzott igénybevétele miatt keletkeznek:

– tilos hibás vagy rögtönzött elektromos berendezések és készülékek használata;

– ne használjon túlméretezett biztosítékokat a kapcsolótáblákon;

– ne végezzen elektromos szereléseket éghető anyagokból készült építőelemeken, mivel ezek nagy tűzveszélyt jelentenek.