Thu. Sep 19th, 2024

Augusztus 20-a Zilahon

Augusztus 20-a Magyarország államalapításának ünnepe, Szent István napja. Szent István, Magyarország első királya, nem csak államot alapított, hanem olyan értékeket is közvetített, amelyek mindmáig meghatározzák életünket. Az elmúlt évekhez hasonlóan a szilágysági magyar közösség is együtt ünnepel az anyaországi testvérekkel.

Vasárnap, a zilahi Szentháromság Római Katolikus Templomban, a szentmise keretén belül emlékeztek meg az államalapítóról, majd Kovács Irénke szenátorasszony, Lakatos Sándor, az RMDSZ Zilahi szervezetének elnöke és Sojka Attila RMDSZ-es megyei tanácsos koszorút helyezett el a templom falán lévő Szent István emléktáblánál.

„Szent István bölcsessége, bátorsága és előrelátása példaértékű számunkra. Ő teremtette meg azt a politikai és vallási keretet, amely lehetővé tette, hogy a magyarság megszülethessen, és hogy a különböző népcsoportok, kultúrák békében és együttműködésben éljenek. Emlékezzünk erre az örökségre, amikor ma a nemzeti összetartozásról beszélünk! Legyen augusztus 20-a az összetartozás, az új célok felé való törekvés és a jövőnk iránti elköteleződés napja!” – fogalmazott Seres Dénes parlamenti képviselő.

Kovács Irénke szenátorasszony elmondta: az államalapítás napja nemcsak a múltról szól, hanem a jövőnk építéséről is. Úgy kell élnünk, hogy méltók legyünk Szent István örökségéhez: meg kell őriznünk szabadságunkat, kultúránkat és hagyományainkat. Bár gyakran kihívásokkal állunk szemben, a hitünkkel és az összefogásunkkal megvalósíthatjuk céljainkat.