Thu. Sep 19th, 2024

Hét megyében és Bukarestben narancssárga, 25 megyében sárga hőségriadó van érvényben pénteken

Pénteken hét megyében és a fővárosban másodfokú (narancssárga) kánikulariadó van érvényben, a nappali hőmérséklet eléri a 38-39 fokot, és éjszaka sem lesz hűvösebb 20 foknál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A narancssárga kód Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu és Ilfov megyében, illetve Bukarestben érvényes. Ezekben a régiókban kellemetlenné válik a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet.

Szintén hőségre vonatkozó, elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben a Körösvidéken, a Bánság északi részén, Erdély nyugati és déli térségeiben, Olténiában, Munténia északi és keleti régióiban, Moldva déli felében és Dobrudzsában. Ezeken a területeken pénteken a legforróbb órákban 34-37 fok is lehet, és éjszaka sem hűl 20 fok alá a levegő hőmérséklete. A hőmérséklet-páratartalom mutató itt is enyhén meghaladja a kritikus 80-as szintet.

A sárga kód Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Szeben, Brassó, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Bákó, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Clăraşi, Gorj, Vaslui, Galac, Brăila, Tulcea és Konstanca megyére terjed ki.

Szombaton már csak a déli régiókban kell kánikulára számítani, a sárga jelzésű hőségriadó Munténiában, Moldva déli részén, Olténia bizonyos területein és Dobrudzsában lesz érvényben.