Thu. Sep 19th, 2024

Nyári olvasótábor Sarmaság szívében az első osztályosok részére

,,Valami benned szép,

Valami bennem jó,

Van, amit együtt éneklünk el,

S az a dal úgy lesz jó.”

Harsant fel az ének naponta többször is a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum könyvtárában, hiszen július 16-18. között zajlott az első osztályosok olvasótábora, immár második alkalommal intézményünkben. Ezen rendezvényen tizenhárom lelkes diák vett részt az első A és B osztályból, akik nap mint nap bebizonyították, hogy olvasni jó, olvasni kell, olvasni érdemes.

A tábor szervezői Erdei Gabriella könyvtáros, valamint Katona Edith – Enikő és Szeredai Hajnalka tanító nénik voltak.

A rendezvény változatos menüsort kínált terítéken: első nap csapat-szervező, figyelemserkentő játékok keltették fel a gyerekek érdeklődését, s ez a lelkesedés a tábor utolsó pillanatáig sem lankadt. Ismert és új didaktikai és mozgásos játékok foglalták le a gyerekeket: Zümi – kaland, ejtőernyőzés, minilük, Zene-bona, Építsünk tornyot!, Döglött hangya, Kahoot.

A fő olvasnivaló Janikovszky Éva Már iskolás vagyok című könyve volt, amit a tanulók előzőleg megkaptak és elolvastak. A hozzá fűződő sok játékos gyakorlat nemcsak a mű alapos ismeretét tette lehetővé, hanem rávezette a tanulókat az iskola fontosságára, a társas kapcsolatok kiépítésére, valamint a barátságok kialakításának jelentőségére.

 A diákok azonosulni tudtak a könyv főszereplőjével, Danival, aki lelkesen gondol az iskolára, de érdeklődése néha lankad, majd megélénkül. Egy másik kulcsszereplő az ,,évvesztes” Pöszke, akiben számtalan kérdés tevődött fel az iskolai élettel kapcsolatosan. A játékos gyakorlatok, változatos feladatlapok révén az elsősök még közelebb kerülhettek Dani és Pöszke történetéhez, azonosulni tudtak a szereplőkkel.

Az olvasónapló vezetése lehetőséget kínált a tanulóknak, hogy ellenőrizzék ismereteiket, önállóan, majd közösen is, egymást segítve oldották a feladatokat.

Az olvasási és írási gyakorlatok mellett a szervező pedagógusok különféle meglepetés-tevékenységeket iktattak be, mint például vattacukor készítése, limonádé kóstolása, muffinsütés, fagyizás, valamint a tevékenységek végén egy hűsítő vízibomba-játék. Külön élmény volt a gyerekeknek, hogy a limonádéhoz szükséges citromfűt és mentát az iskolakertből szedték le, amelyet tavasszal saját kezűleg ültettek és gondoztak. A könyv tematikáját követve, az elsősök megünnepelték az egyik szereplő, Pöszke születésnapját, díszbe öltöztetve a termet. Felcsendült a szülinapi ének, a gyerekek táncoltak és daloltak.

Kézműves tevékenységek is tarkították a kínálatot: könyvjelzők és batyuk készültek különböző technikákkal.

A zenei nevelés sem hiányozhatott a programok közül: a gyerekek kipróbálhatták a csődobolást, énekeltek, új dallamokat tanultak. A tábor himnusza megtanulása és többszöri éneklése igazi csapattá formálta a jelenlévő tanulókat.

,,Most van a legjobb idő arra, hogy megismerjük egymást,

Hogy egyszer majd szép legyen a múlt.

Állj be közénk, mert itt a helyed,

Kell az erőd, hát nyújtsd a kezed! ”

Összességében elmondható, hogy egy nagyon komplex, eseménydús hetet hagyhattunk magunk mögött, ahol úgy a tanulók, mint a résztvevő pedagógusok jól érezték magukat. Kötetlenebb körülmények között nemcsak ismeretekkel gazdagodtak, új tapasztalatokat szerezhettek, megtapasztalhatták az olvasás örömét, hanem mosoly, jókedv és felszabadultság jellemezte az eltöltött órákat, perceket.

Köszönjük a diákoknak az aktív részvételt, a szülőknek és a PRO ALMA MATER szervezetnek a támogatást! Reméljük, hogy jövő nyáron folytatódik ez a megkezdett eseménysorozat!

Szeredai Hajnalka tanítónő

Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum