Fri. Oct 18th, 2024

Vár a Kastély – Kézműves tábor Sarmaságon

A Vár a Kastély tevékenységsorozat idén sem maradhatott el községünkben. Mind a gyermekek mind a szülők nagy lelkesedéssel várták, hogy a vakáció hosszú és kötetlen idejében ne csak a képernyők előtt üljenek, hanem legyen alkalom a találkozásra, közös játékra, közös munkára és szórakozásra egyaránt. Az idei foglalkozások kicsit eltértek az eddigiektől, mivel tömbösítve, tematikus táborhoz hasonlóan lettek megtartva július 1-12 között. Összesen nyolc alkalommal találkoztunk, melyek során különböző kézműves technikákat próbálhattak ki a gyerekek. A korosztály, akiknek tervezve voltak a foglalkozások az EKO-IV osztály, de kisebbek is boldogultak egy-egy feladattal sőt az idősebb gyerekek sem unatkoztak az itt töltött idő alatt.

A legelső nap, rövid ismerkedés után egyből munkához is láttunk. Vasalható gyöngyökből készítettünk poháralátétet. A gyerekek nagy odafigyeléssel dolgoztak. Igazán büszkék lehettek magukra, mert mindenkinek egyedi műve lett. A feladat aprólékos volt és volt akinek nehezebben ment, de senki nem adta fel, a nap végére mindenki végzett a munkával.

A második nap textilfestékkel festettünk pólókra, ki-ki saját elképzelése vagy sablon segítségével. Ameddig száradtak az alkotások kimentünk a kastélykertbe és Százlábú akadálypályát játszottunk. Az előző naphoz képest jóval többen jöttek el, aminek külön örvendtünk.

A harmadik nap a szemerkélő eső és a zord időjárás sem tántorította vissza a gyerekeket, hogy eljöjjenek. Ekkor könyvjelzőt bököztünk makraméból. Mindenki nagy odafigyeléssel és koncentrációval dolgozott. A tevékenység végén székfoglalót játszottunk, mely által egy új dalt is sikerült megtanulni.

A tevékenységsorozat felénél kicsit szabadabb kreatív foglalkozást iktattunk be. Nagy köveket festettünk ki mandalamintával és saját motívumokkal. Voltak akik katicákat készítettek, voltak akik pillangókat festettek sőt olyan is akadt, aki vonatot alakított ki a kövekből. Miután az alkotások megszáradtak lefújtuk őket átlátszó lakkal, hogy a kertek eső- és vízálló díszei lehessenek. Olyan szorgalmasak voltak a gyerekek, hogy improvizálunk kellett egy kiegészítő feladatot, ezért papírtányérokat osztottunk ki, amiket szabadon választott mintával dekoráltak a tanulók.

A tábor második hetének első napján fonalképet fűztünk gipszkarton lapokra. Mindenkinek kiosztottunk a formákat, amiket körbe kellett szegezzenek gombostűvel. A fonalkép pókhálóhoz hasonló módon született meg az anyag gombostűk közötti fűzése által. A gyerekek nagyon élvezték, hogy milyen egyszerű módon milyen szép alkotást lehet készíteni. Mindenkinek sikerült befejeznie még a legkisebbeknek is. A szünetben Bent a bárány kint a farkast játszottunk, de sajnos a nagy meleg következtében nem került mindenki sorra.

A hatodik nap mozaikolással foglalkoztunk. A gyerekek apróra vágtak színes papír csíkokat, amiket egy előre papírra megrajzolt ablakkertbe ragasztottak. A munka nagyon sok türelmet igényelt, de kis diákjaink nem adták fel. Szünetben hulahoppkarikás alagutat játszottunk s közben elismételtük az itt tanult dalt is.

Az utolsó előtti nap nagyon sokoldalú lett. A rekkenő hőség ellenére is megmaradt mindenki alkotási kedve. Epoxigyantával készítettünk tolltartódíszt illetve évszakfát festettünk pontozó technikával. Nagyon szépen köszönjük meglepetés vendégünknek Tóth Bettinek, hogy eljött hozzánk, szakított ránk időt és türelmet. Nem kis munka volt, mert több mint ötven gyermek jött el akkor nap hozzánk. A nagy létszámnak köszönhetően több féle játékot tudtunk kipróbálni a lombok hűsítő árnyéka alatt. Tanultunk még egy új dal majd ügyességi labdajátékokat játszottunk és csoportversenyt is szerveztünk.

A tábor utolsó napjának reggelén kolleganőmmel szeperkedve sütöttük a friss muffinokat. Édes süteményillatban fogtunk hozzá az alkotáshoz. Ezen a napon a száraz nemezeléssel ismerkedtek meg a gyerekek és gyapjúból készítettünk csigákat. Amikor mindenki állatkája összeállt kiosztottuk a muffinokat, amiket a gyerekek házi készítésű fondantformákkal díszítettek. A vidám falatozás után kiosztottuk az elkészült munkákat. A gyerekek örömtől csillogó szemmel mutatták szüleiknek két heti alkotásuk eredményeit.

Mozgalmas és vidám tábort tudhatunk magunk mögött. Nagyon örültünk hogy ilyen sok gyereket érdekelt a tevékenységünk, mivel általában negyven-ötven tanulóval dolgoztunk együtt, sőt a tábor végére a létszám elérte a hatvanat is. Köszönjük szépen az idősebb diákok segítségét, akik számára mai napig kedves hely a faluháza. Igyekeztünk minél változatosabb programot tervezni. A gyerekek összesen kilenc féle kézműves technikát próbálhattak ki nálunk, ezen kívül minden napra igyekeztünk egy népi játékot, egy dalt egy mondókát is tanítani. Bízunk benne, hogy mindenki talált kedvére való alkalmat és elfoglaltságot illetve, hogy segítő kezet tudtunk nyújtani a szülőknek is ebben a hosszú vakációban.

A kézműves tábor nem jöhetett volna össze támogatóink nélkül, akik biztosították az alkotáshoz szükséges kellékek oroszlánrészét. Köszönjük szépen a Pro Sarmaság Kulturális Egyesületnek, az RMDSZ Sarmasági szervezetének és Sarmaság Község Polgármesteri Hivatalának.

Köszönjük a gyerekek kitartását és a szülők további támogatását. Bízunk benne, hogy még sok ilyen alkalom lesz és mielőbb találkozhatunk. Kellemes vakációt és élményekben gazdag nyarat kívánunk minden táborozónknak!

Ballai Erzsébet