Thu. Sep 19th, 2024

Zilah: Utcákat újítanak, hulladékgyűjtő központokat létesítenek

Több nagyszabású projekt készül, vagy van folyamatban Zilahon: önkéntes hulladékgyűjtő központot hoznak létre, digitalizált ökológiai hulladékgyűjtő szigeteket létesítenek, utcákat újítanak. 

Önkéntes hulladékgyűjtő központot hoznak létre a zilahi Spicului (Kalász) utcában. A héten megkezdődött a telek átadására vonatkozó eljárás, hogy az említett területen mihamarabb létrejöhessen a beruházás. A munkálatok kivitelezője a Drum Inserv KFT, a megvalósítási határidő 3 hónap, ez idő alatt lebontják az adott helyen lévő építményeket, és előkészítik a helyet a hulladékgyűjtő konténerek elhelyezésére. A területen jelenleg kihasználatlan és romos állapotban lévő létesítmények vannak, melyek lebontása után a területet átalakítják és előkészítik a projekt megvalósítására. A 2419,2 négyzetméteren nyitott és zárt konténereket helyeznek el – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester.

„Az önkéntes gyűjtőközpontok háztól nem szállítható hulladékok szelektív gyűjtésére szolgálnak, ilyenek az újrahasznosítható hulladékok és a biohulladékok, melyek nem tárolhatók egyéni gyűjtőedényekben, valamint ide tartoznak a speciális hulladékok: textil, fa, bútor, gumiabroncs, elektromos és elektronikus berendezések, használt elemek, állati tetemek, veszélyes hulladékok, kerti, építési és bontási hulladékok” – mondta az alpolgármester.

Az önkéntes hulladékgyűjtő központ olyan hely, ahol a lakosok leadhatják a használt, selejt, vagy feleslegessé vált dolgaikat és hulladékaikat. Ezek lehetnek régi ruhák, cipők, bútorok, elektronikai eszközök, vagy éppen háztartási gépek. A beruházás célja a hatékony hulladékgazdálkodás fejlesztése, a hulladékok újrahasznosítása, hogy a tárgyak átszortírozva, újra felhasználhatóvá váljanak. Az ilyen központok segítenek a környezetszennyezés csökkentésében és a fenntarthatóság elősegítésében is, a finanszírozási szerződés teljes összege 7,4 millió lej.

További részleteket a https://maszol.ro/belfold/Zilah-Utcakat-ujitanak-hulladekgyujto-kozpontokat-letesitenek oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.