Tue. Oct 22nd, 2024

A miniszterelnök-helyettes posztra Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét jelölték

AG4Media portál szerint az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa már tegnap este egy online gyűlést tartott, amelyen megegyezés született a miniszterek és a miniszterelnök-helyettes személyéről. Annak ellenére, hogy a Transindex forrásai hangsúlyozták, hogy a végleges döntés csak a ma délutáni Szövetségi Állandó Tanács jóváhagyása után születik meg, azt is hozzátették, hogy az információk megalapozottak. A ma délutáni SZKT és SZÁT egyik másik fontos napirendi pontja az oktatásügyi államtitkár személyének a leszögezése, ugyanis Kovács Irénke, aki eddig ezt posztot betöltötte. szenátori mandátumot nyert az RMDSZ listáján.

A miniszterelnök-helyettes posztra Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét jelölték. A fejlesztési minisztériumot Cseke Attila szenátor vezeti majd, a környezetvédelemért Tánczos Barna szenátor felel, az ifjúsági és sport minisztériumot pedig Novák Károly Eduárd paralimpiai kerékpárosra, a Román Kerékpáros Szövetség elnökére bíznák.

A koalíciós pártok elnökei bejelentették, hogy hétfőn este 19 órakor aláírják a megállapodást a parlamentben. A parlament két házának vezetésével kapcsolatban Orban megemlítette, hogy a szenátus elnökségére az USR-PLUS jelöltjét fogják javasolni, a képviselőházban pedig a PNL jelöltjét szavazzák meg a koalíció tagjai.

Emellett a liberálisok kilenc portfóliót tartanának a leendő kormányban – a védelem, a külügyek, a pénzügyek, a belügyek, az oktatás, az energia, a mezőgazdaság, a kultúra, a munkaerő, az USR-PLUS-nak hat minisztériuma lesz – az igazságügy, a közlekedés, az egészségügy, az európai alapok, a kutatás, az innováció valamint a digitalizáció, a gazdaság, a vállalkozói szellem és az idegenforgalom.

(G4Media/hírszerk.)